גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסים לחו"ל? הנה מה שכדאי לכם לדעת על ה־e-SIM

לאחרונה חייב משרד התקשורת את חברות הסלולר להפעיל שירות SIM אלקטרוני בסמארטפונים ● המהלך עשוי להוריד עלויות עבור הטסים לחו"ל, אבל יש מי שמצנן את ההתלהבות

e-SIM / אילוסטרציה: Shutterstock
e-SIM / אילוסטרציה: Shutterstock

 

לאחרונה הודיע משרד התקשורת כי יחייב את חברות הסלולר להפעיל שירות e-SIM כבר בתקופה הקרובה. המשמעות היא שצרכנים יוכלו לעבור מחברה לחברה בקלות רבה יותר באמצעות SIM וירטואלי (בתנאי שהמכשיר תומך בכך), בניגוד לנהוג כיום עם SIM פיזי.

המהלך מבורך, אך צריך לומר בכנות כי המעבר לטכנולוגיה הזו כבר היה בעיצומו בחברות השונות. משמע, הודעת משרד התקשורת הייתה בבחינת זרז ש"דוחף" את שאר החברות להשלים את המהלך. 

בדיקה טכנולוגית | הבינה המלאכותית הגיעה לג'ימייל, ועוד כלים שכדאי להכיר
בדיקה טכנולוגית | נוחות, גודל ותקציב: למה חשוב לשים לב כשקונים מסך מחשב

מה זה e-SIM, איך הוא משרת את הצרכן, והאם המהלך יאפשר הורדת עלויות בשוק שהרווחיות שלו כבר נמוכה מאוד? לפניכם התשובות.

היכרות עם e-SIM: איך זה עובד

עד כה, רובנו השתמשנו ברכיב אלקטרוני קטן שנקרא SIM, נכנס במגירה מיוחדת במכשיר ומחבר אותו למפעיל סלולרי ולחבילה הרלוונטית. בשנים האחרונות גובר השימוש בטכנולוגיית ה־SIM האלקטרוני. במקום לחכות לרכיב פיזי, ישנו רכיב מובנה בתוך המכשיר שיודע לקבל דיגיטלית את חבילת הסלולר שלכם.

התהליך פשוט: בוחרים מפעיל סלולרי, מקבלים קוד או ברקוד לסרוק, ואפשר לחבר את המכשיר לחבילה המבוקשת. בדרך־כלל מדובר בתהליך קצר ויחסית אינטואיטיבי. לדוגמה, אפל מאפשרת לחבר באייפון יותר משמונה e-SIM שונים, כשבמקביל אפשר להשתמש בשני מספרים בזמן אמת.

עם זאת, חשוב לבדוק ראשית האם המכשיר שלכם תומך בטכנולוגיה החדשה. חיפוש קצר באינטרנט יניב את התשובה.

היתרון הבולט: מעבר קל בין חברות

מעבר לטכנולוגיה חדישה שמשחררת אותנו ממגבלות פיזיות, יש כאן בשורה משמעותית במיוחד לצרכן. כשהחברות מחויבות לספק שירות גם "מרחוק", בלי להערים קשיים על הלקוחות בהגעה לסניף פיזי, יש יותר חופש צרכני. וכך, למעשה, ניתן יהיה לעבור בין החברות בקלות רבה. ואם אפשר לעשות את החבילות האלה דרך האינטרנט, אז בכלל מדובר בבשורה אמיתית.

זו ההזדמנות להזכיר כי יש ענקית טכנולוגיה שכבר צועדת במיוחד לכיוון ה־e-SIM: אפל. למעשה, במכשיריה השונים בארה"ב, אפל כבר לא מאפשרת שימוש בכרטיס SIM פיזי. ניתן להניח כי הפיתוח יגיע לשאר העולם בדורות הקרובים.

במקביל, יש כבר מי שמנסה לצנן את השמחה: חברות הסלולר הישראליות. בחברות השונות מסבירים לגלובס כי הנתונים מראים שמספר הניודים היומיים הוא "זניח שבזניחים". לדבריהם, המהלך של משרד התקשורת לא באמת שינה משהו, ומי שעושה את המעברים הם ככל הנראה אנשים שמתלהבים מהטכנולוגיה החדשה, ולא לקוחות חדשים. למעשה, לפי החברות, ההייפ שנרשם בתקשורת נשאר שם.

עם זאת, בפלאפון, שהיו הראשונים שהודיעו על היותם מוכנים וזמינים עם הטכנולוגיה החדשה, דווקא מספרים כי מספר המנויים שעוברים ל־e-SIM גדל. בחברה לא משתפים במספרים מדויקים, אך לדבריהם מדובר באלפי לקוחות, חלקם קיימים וחלקם חדשים.

נסביר כי לא מדובר בהכרח במקרים שבהם לקוחות מגיעים ומבקשים את ה־SIM האלקטרוני, אלא שהם זקוקים ל־SIM בדחיפות, ושמחים לקבל מענה מהיר. בחברות הסלולר מתארים את השוק ככזה שמתחיל להתאזן, כלומר פחות אנשים מתניידים בין החברות, ולכן מהלך ה־e-SIM יהיה פחות מורגש מההייפ שמייצרים סביבו.

חבילות חו"ל: הרחבת האפשרויות

בשנים האחרונות ניתן לרכוש חבילות סלולר עם חבילות אינטרנט לטובת שהות בחו"ל - בעזרת כלים חיצוניים כמו Airalo. גם שם התהליך מאוד פשוט, אך הבשורה האמיתית היא התשלום: ללא מעט יעדים המחירים מדובר ב־4-8 דולר עבור 1GB של גלישה. המחיר יעלה ככל שתיקחו חבילות גדולות יותר.

כשמדובר בנסיעות קצרות, שבהן לא צריך נפח גלישה גבוה או שלא עוברים בין המדינות, מדובר בפתרון מעולה. כמובן שצריך לעשות בדיקת שוק ולראות שהחברה עובדת טוב במדינה אליה אתם טסים.

עם זאת, יש עוד אפשרויות שכדאי להכיר (חוץ מהשימוש בחברות הישראליות, ראו מסגרת). ראשית, SIM מקומי - אפשר להגיע אל היעד ולרכוש SIM מקומי בכמה עשרות אירו או דולרים. אין ספק שמדובר בהימור, אבל אם עושים זאת לאחר תחקיר קצר באינטרנט או שיחה עם חברים, זה יכול לעבוד.

שנית, חבילות מיוחדות כמו Global SIM: לחברות הישראליות השונות יש Global SIM שאפשר לשלם עבורו סכום קבוע. מדובר במחיר גבוה יחסית, אבל בפלאפון לדוגמה ניתן לנצל את הנפח על פני שלוש שנים. דוגמאות אחרות הן חברת wecom, שמשלבת חבילות בין ישראל לחו"ל; וחברת 019Mobile, עם שיחות, הודעות ונפח גלישה בסיסי.

המחיר: גמישות הודות לתחרות

בהיבט של חבילות הסלולר בישראל, סביר להניח שאין באמת סיכוי להורדת עלויות, והמחירים של כרטיסי ה־e-SIM יהיו דומים לכרטיסים הפיזיים. הסיבה נעוצה בכך שהרפורמה בשוק הסלולר השפיעה על המפעילות הישראליות, והרווחיות שלהן כיום נמוכה.

לכן, גם טכנולוגיה חדשה לא תוביל לבשורת מחיר. הורדת העלויות היחידה היא התשלום החד־פעמי על משלוח של כרטיס SIM לסניף או לבית.

עם זאת, המחיר יכול לרדת ביחס לחבילות הסלולר לחו"ל בגלל הגידול בתחרות. הצרכנים יוכלו לבחור בפתרון הזול יותר, גם אם הוא לוקה בחסר ביחס לאפשרויות המרובות ב־SIM של מפעיל ישראלי - וההבדל יהיה משמעותי.

במשרד התקשורת הכריזו בזמנו כי המהלך צפוי להוזיל את חבילות חו"ל ולאפשר מעבר בקלות בין ספקים שונים ובחירת חבילה משתלמת. למעשה, העובדה שיש גמישות ונגישות עם הטכנולוגיה הזו, יכולה לנתק את התלות שיש כיום בספק תקשורת סלולרית אחד.

בחברות הסלולר אומנם נזהרים מלדבר על כך, אבל יודעים להגיד שמבחינתם יש משמעות רחבה להורדת המחירים בחבילות חו"ל: בפועל, אלה החבילות שמכניסות כסף לחברות, וזאת בניגוד לחבילות הסלולר הארציות שאינן רווחיות.

 

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דיווח: כטב"ם ישראלי תקף אופנוע בא-נאקורה שבדרום לבנון

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עדכונים שוטפים

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו