גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly
מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

הסנאט האמריקאי אישר השבוע חוק שבמסגרתו מחויבת ByteDance הסינית, החברה-האם של אפליקציית הסרטונים הפופולרית טיקטוק, למכור את בעלותה על האפליקציה לקונה המאושר על-ידי ממשלת ארה"ב. אם האפליקציה לא תימכר, הפעילות שלה בארה"ב תיאסר. 

אותו צעד משפטי, שזכה וזוכה לתמיכה רחבה מכל רחבי הקשת הפוליטית האמריקאית, מהווה למעשה את האיום המשמעותי ביותר נגד האפליקציה הפופולרית, שלה מעל 170 מיליון משתמשים אמריקאים. 

פרשנות | סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים
ארה"ב: אושר חוק שמחייב את טיקטוק למכור את פעילותה במדינה
מסע ההסברה של בכירי טיקטוק בישראל: "אנחנו לא מושלמים"

אז מהו אותו חוק שעבר?

לפי הצעת החוק האמריקאית, לבייטדאנס הסינית מאפשרים פרק זמן מצטבר של כשנה כדי למצוא קונה לטיקטוק. אם לא יימצאו קונים שיקבלו את האישור האמריקאי, לפי החוק פעילות האפליקציה בארה"ב תיחסם. 

במקביל, יותר מ-30 מדינות ברחבי ארה"ב יצאו באיסור, הקיים גם מטעם הממשלה, על התקנת האפליקציה במכשירים ממשלתיים. גם מספר מוסדות אקדמיים בארה"ב חסמו את האפליקציה לשימוש דרך האינטרנט האלחוטי שהם מספקים בתחומם, כך לפי ה"ניו יורק טיימס". 

שו זי צ'ו, מנכ''ל טיקטוק / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein

מהי משמעות חסימת טיקטוק אם לא יימצא קונה?

החוק מאפשר לממשלה האמריקאית להטיל עונשים אזרחיים על חברות טכנולוגיות שלהן חנות אפליקציות, דוגמת אפל, אם יציעו אפשרות להוריד, לעדכן או לקנות את האפליקציה.

כבר היום קיים איסור על התקנת האפליקציה במכשירים שבבעלות עיריית ניו יורק, איסור שאושר רק באוגוסט האחרון, זאת בין היתר לאחר שסוכנות אבטחת הסייבר של עיריית ניו יורק קבעה כי טיקטוק מהווה איום ביטחוני, כך לפי ה"ניו יורק טיימס".

אם הפעילות של טיקטוק אכן תיחסם, ארה"ב לא תהיה המדינה הראשונה שנקטה צעד כזה. בשנת 2020 ממשלת הודו אסרה על שימוש בטיקטוק ובכ-60 אפליקציות סיניות נוספות, בטענה לחשש מפגיעה בביטחון הלאומי של המדינה. הודו הייתה אז השוק הגדול ביותר של טיקטוק מחוץ לסין, והאיסור היווה פגיעה משמעותית בחברה.

ממה ארה"ב חוששת כל-כך?

בעשור האחרון מחוקקים ורגולטורים אמריקאים הביעו דאגה הולכת וגוברת מכך שטיקטוק, ובפרט החברה-האם הסינית שלה בייטדאנס, עשויות להעביר שלל נתונים רגישים של מעל 170 מיליון אזרחים אמריקאים לממשל הסיני.

לאורך השנים הצביעו אותם מחוקקים גם על מספר חוקים המאפשרים לממשלת סין לדרוש, בחשאיות, שלל נתונים מחברות סיניות, כמו גם מאזרחים פרטיים במדינה, לצורך פעולות איסוף מודיעין.

חשש נוסף שמנחה את המחוקקים הוא פחד מהפצת דיסאינפורמציה, בייחוד בתקופות של בחירות או בעיתות מלחמה, ולראיה - מאז שפרצה מלחמת "חרבות ברזל", טיקטוק הואשמה בהפצה של תכנים גזעניים ואנטישמיים, כמו גם קידום תכנים פרו-פלסטיניים, כך לפי ה"ניו יורק טיימס".

עוד פורסם כי משרד המשפטים האמריקאי חוקר את הטענה כי טיקטוק עקבה אחר עיתונאים אמריקאים. בדצמבר 2022 טענה החברה-האם הסינית בייטדאנס כי מספר עובדים שלה השיגו באופן לא כשר נתונים לגבי שני אזרחים אמריקאים משתמשי טיקטוק, שניהם עיתונאים, כמו גם מידע על מספר ממקורביהם.

האם ישראל תושפע?

"על פניו, בהתאם לנוסח החוק הקיים, לא צפויה להיות לו או לחסימה מכוחו השפעה כלשהי על מי שמשתמש בטיקטוק שלא מארה"ב", אומר לגלובס עו"ד מיקי שפירא, שותף במשרד ארנון, תדמור-לוי.

שפירא הוא עורך דין המוסמך גם בארה"ב וגם בישראל ומתמחה במיזוגים ורכישות של חברות בינלאומיות. עם זאת, הוא מסביר כי חברות ישראליות הפועלות גם בארה"ב ועושות שימוש בטיקטוק בארה"ב, לא יוכלו לעשות זאת יותר ככל שהשימוש ייאסר, אך אין בחוק סנקציה או איסור על מי שעושה שימוש ברשת בטריטוריות אחרות.

לצד זאת, עו"ד שפירא מציין כי "יתכנו התפתחויות בגזרה הזו מכיוונים אחרים. למשל, אם הממשל האמריקאי יטיל את כובד משקלו ויבקש ממדינות נוספות לחוקק חוק דומה גם בשטחן, אז ייתכן שנראה תופעה של 'כדור שלג', שבמסגרתה החוק ימשיך להתגלגל גם למדינות נוספות, ובהן מדינות האיחוד האירופי וישראל".

מהי התגובה של טיקטוק למהלך האמריקאי?

טיקטוק לא נשארה חייבת והגישה תביעה נגד הצעת החוק, בטענה כי חקיקה כזו מפירה את התיקון הראשון לחוקה האמריקאית, שכן היא מגבילה את חופש הדיבור של האמריקאים.

בסוף נובמבר התביעה של טיקטוק אכן התקבלה, ושופט פדרלי הוציא צו מניע ראשוני כדי לעכב את אישור החוק. החברה טענה גם - כך פורסם בשבוע שעבר - כי הצעת החוק עלולה להרוס 7 מיליון עסקים מקומיים ובעצם לסגור פלטפורמה שתורמת 24 מיליארד דולר לכלכלה האמריקאית בכל שנה.

כמו כן, טיקטוק מכחישה את הטענות בדבר הקשר לממשל הסיני ואת הטענות כי החברה-האם שלה, בייטדאנס, נמצאת איתו בקשר הדוק.

בייטדאנס עצמה ממשיכה להתעקש כי הלכה למעשה היא בכלל לא חברה סינית, ולראיה היא מצביעה על כך שכ-60% מהחברות המחזיקות במניותיה הן חברות השקעה גלובליות, כך לפי ה"ניו יורק טיימס".

במקביל, פורסם כי במהלך השנה הנוכחית, טיקטוק ובייטדאנס הוציאו יחדיו יותר מ-7 מיליון דולר בניסיון לעצור את הצעת החוק, בין היתר באמצעות מימון לובסיטים פנימיים שיפעלו בקונגרס האמריקאי.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב